Żeglarstwo - forum miłośników żeglowania
Maj 20, 2012, 05:42:54 pm *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy wszystkich miłośników sportów wodnych. Podziel się z nami swoimi wrażeniami i opiniami z rejsów.
Wszystkich zainteresowanych usługą pozycjonowanie  stron internetowych zapraszamy na stronę Sem Centrum.

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Silnik elektryczny + akumulator + prostownik  (Przeczytany 1078 razy)
mlodyk
Member

Zobacz profil Email
« : Luty 10, 2008, 11:07:34 am »

Witam, jestem na kupnie silnika elektrycznego, zastanawiam się nad poniższymi modelami:
MINNKOTA ENDURA 46
MINNKOTA ENDURA 55
MINNKOTA MAXXUM 40T
MINNKOTA MAXXUM 55T
MINNKOTA VICTOR 55

Wyczytałem w necie że istnieją specjalne akumulatory głębokiego rozładowania z przeznaczeniem do silników elektrycznych:
żelowe i kwasowe.

Mam kilka pytań dotyczących akumulatora i prostownika do niego:

- Jaka jest praktyczna różnica miedzy żelówkami głębokiego  rozładowania a kwasowymi głębokiego rozładowania ?

- Ile amperogodzin powinien mieć akumulator do silnika 46 a ile do 55 lbs

-

- Podobno do akumulatorów kwasowych głębokiego rozładowania wystarcza  zwykły prostownik,  więc nie musze kupować ewentualnie specjalnego – czy to prawda ?

- czy ktoś z Was słyszał o kimś kto przerabia silniki minnkota i montuje w nich maximizery

- Czytałem gdzies że na akumulatorach nie może napięcie zejść poniżej 10,5 Volta - czy to również dotyczy akumulatorów głębokiego rozładowania ?

Kupiłem ostatnio na allegro ten prostownik: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4853106 ale jak się okazało jest za słaby  - prąd ładowania 4 ampery a więc czas ładowania akumulatora 100 Ah wynosił by około 25 godzin.

Chce kupić 1 akumulator więc czas ładowania jest dla mnie ważny – nie
Nie chcę  czekać 20 godzin jak ten co kupiłem załaduje mi akumulator. Praktyka ma
być taka: wracam wieczorem podłanczam akumulator i rano biorę.

Będę wdzięczny za jakieś modele, nazwy, linki itp. akumulatorów i prostowników które polecacie - oczywiście chce wydać jak najmniej.

To będzie mój pierwszy silnik i każda Wasza rada w tym temacie będzie dla mnie bardzo cena, interesują mnie wszystkie informacje dotyczące silników elektrycznych oraz osprzętu dodatkowego jak akumulator i prostownik .

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc !!
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2005, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.044 sekund z 18 zapytaniami.