Witam, jestem na kupnie silnika elektrycznego, zastanawiam się nad poniższymi modelami:
MINNKOTA ENDURA 46
MINNKOTA ENDURA 55
MINNKOTA MAXXUM 40T
MINNKOTA MAXXUM 55T
MINNKOTA VICTOR 55
Wyczytałem w necie że istnieją specjalne akumulatory głębokiego rozładowania z przeznaczeniem do silników elektrycznych:
żelowe i kwasowe.
Mam kilka pytań dotyczących akumulatora i prostownika do niego:
- Jaka jest praktyczna różnica miedzy żelówkami głębokiego rozładowania a kwasowymi głębokiego rozładowania ?
- Ile amperogodzin powinien mieć akumulator do silnika 46 a ile do 55 lbs
-
- Podobno do akumulatorów kwasowych głębokiego rozładowania wystarcza zwykły prostownik, więc nie musze kupować ewentualnie specjalnego – czy to prawda ?
- czy ktoś z Was słyszał o kimś kto przerabia silniki minnkota i montuje w nich maximizery
- Czytałem gdzies że na akumulatorach nie może napięcie zejść poniżej 10,5 Volta - czy to również dotyczy akumulatorów głębokiego rozładowania ?
Kupiłem ostatnio na allegro ten prostownik:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4853106 ale jak się okazało jest za słaby - prąd ładowania 4 ampery a więc czas ładowania akumulatora 100 Ah wynosił by około 25 godzin.
Chce kupić 1 akumulator więc czas ładowania jest dla mnie ważny – nie
Nie chcę czekać 20 godzin jak ten co kupiłem załaduje mi akumulator. Praktyka ma
być taka: wracam wieczorem podłanczam akumulator i rano biorę.
Będę wdzięczny za jakieś modele, nazwy, linki itp. akumulatorów i prostowników które polecacie - oczywiście chce wydać jak najmniej.
To będzie mój pierwszy silnik i każda Wasza rada w tym temacie będzie dla mnie bardzo cena, interesują mnie wszystkie informacje dotyczące silników elektrycznych oraz osprzętu dodatkowego jak akumulator i prostownik .
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc !!