Żeglarstwo - forum miłośników żeglowania
Luty 04, 2012, 06:02:29 am *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy wszystkich miłośników sportów wodnych. Podziel się z nami swoimi wrażeniami i opiniami z rejsów.
Wszystkich zainteresowanych usługą pozycjonowanie  stron internetowych zapraszamy na stronę Sem Centrum.

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Rejs z Academią Nautica i Witoldem Chocholakiem to pomyłka.  (Przeczytany 4227 razy)
hubmark
Member

Zobacz profil Email
« : Styczeń 02, 2008, 12:49:02 pm »

Pod koniec roku 2007 wykupiłem w raz z moją dziewczyną rejs sylwestrowy w biurze Academii Nautica, z Barcelony na Baleary. Oprócz zabawy sylwestrowej, którą mieliśmy spędzić na którejś z wysp tego archipelagu, chciałem pokazać mojej połówce jak piękne jest żeglarstwo i oczywiście podnieść swoje umiejętności. Jacht, na którym mieliśmy płynąć to była Bawaria 49 posiadająca pięć podwójnych kajut. Ogromne było nasze zdziwienie, gdy okazało się, że jest nas w sumie 11-ścioro, a to właśnie nam w ramach „dobroci” kapitańskiej przypadło spanie w rufowej kajucie w trojkę. Próbowaliśmy, niestety jedna wspólna koja okazała się zbyt ciasna, a przytulanie się do faceta jakoś mi nie odpowiadało. Ponieważ powstał problem, więc zwróciłem się o próbę jego rozwiązania do „kapitana”, organizatora rejsu. Moje zdziwienie nie miało granic, gdy usłyszałem, że jestem psychiczny, agresywny i pod wpływem alkoholu, przy próbie wyjaśnienia swojego stanowiska usłyszałem, że nie mam prawa głosu. On jest „kapitanem” pierwszym po Bogu i wydał rozkaz spania w taki sposób, więc mam się podporządkować, albo wynocha oczywiście bez prawa zwrotu jakiejkolwiek sumy, którą zapłaciliśmy za rejs. Nie musze dodawać, że rozmowa z „Kapitanem Witoldem” była poniżej wszelkich standardów kultury wręcz uwłaczała godności.
Zostaliśmy wyrzuceni z jachtu jeszcze zanim wypłynął z portu, nie musze opisywać, że to postawiło nas w trudnej sytuacji bez hotelu możliwość powrotu do domu. Mam nadzieje, że nasze przeżycia będą przestrogą dla tych, którzy zamierzają korzystać z usług szkoły „Academia Nautica” i jej właściciela Witolda Chocholaka. Omijajcie ją dużym łukiem.
s.j Hubert Markowski   

noone
Administrator
Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Styczeń 03, 2008, 12:47:39 am »

Witaj,

Mieliście jakąś umowę? Znałeś wcześniej organizatora rejsu? Jeśli tak, to możesz ubiegać się o (podejrzewam niemałe) odszkodowanie z tytułu niewywiązania się z warunków umowy, a na pewno zwrot poniesionych kosztów.

W każdym razie dzięki za ostrzeżenie.

Żeglarstwo żeglarstwem, ale szczypta reklamy nie zaszkodzi Mrugnięcie

Profesjonalne pozycjonowanie oraz tworzenie stron internetowych oferuje sem centrum.
hubmark
Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Styczeń 04, 2008, 03:15:01 pm »

Tak mieliśmy umowę. Wprawdzie była ona bardzo ogólnikowa, ale była. Wcześniej niestety nie znałem organizatora i to był mój błąd. Wystarczyło nieco poszperać w Internecie i poznać profil W.CH i pewnie to by wystarczyło. Opierałem się na swoich doświadczeniach z poprzednich rejsów, które odbyłem na morzu Śródziemnym i to także okazało się błędem. Gdzie było naprawdę wspaniale a Kapitan, załoga i warunki doskonałe. No cóż, ale nie tym razem.
olcia
Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Styczeń 05, 2008, 09:36:47 pm »

ludzka bezczelnośc nie zna granic... dzieki za ostrzezenie:)

a bad woman is a sort of woman a man never gets tired of
noone
Administrator
Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Styczeń 07, 2008, 12:39:40 am »

Jeśli możesz, opisz jak się sprawa potoczy dalej - ku przestrodze...

Profesjonalne pozycjonowanie oraz tworzenie stron internetowych oferuje sem centrum.
hubmark
Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Styczeń 07, 2008, 05:34:37 pm »

Narazie złożyłem pismną reklamacje, w biurze "AN". Mają miesiąc na odpowiedz....więc czekam.
refka
Administrator
Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Styczeń 09, 2008, 09:10:40 am »

miałem w sumie podobnie na jachcie jurand z kapitanem Sokołowskim i jego jakże uroczym towarzyszem(bosmanem jachtu)- michałem. nie było aż tak jak u Ciebie, ale spokojnie moge powiedziec, ze było to jedno wielkie utrudnianie życia załodze..planowaliśmy nawet mały bunt, ale jakoś nam przeszło;) tak wiec trzebieży nie polecam!
olcia
Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Styczeń 10, 2008, 09:15:42 pm »

a w jaki sposób wam utrudniali życie?

refka
Administrator
Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Styczeń 11, 2008, 10:31:49 am »

tak więc Słonko, pierwsze wypłynięcie, nie powiedzieli nam wcześniej który fał jest do czego, ktoś sie zapytał to go opieprzyli za to, że nie wie. kapitan, też na początku, powiedział, że jakby ktoś chciał sie nauczyć nawigacji to on wytłumaczy itd, poszedł radek, opieprzyli go za to, że dotknął mapy. nie stawialiśmy normalnych żagli, zawsze były sztormowe, a wiatru było przeważnie malutko;)w świnoujściu wiało kolo 6B, kapitaństwo stwierdziło, że jest sztorm i czekamy do rana:D mieliśmy wahty portowe, pilnowaliśmy jachtu,nie dawali nam wtedy nawet wódki, a było zimno:D pomijając to wszystko w ciągu całego "rejsu" tylko jedna noc spędziliśmy na morzu, bo wg kapitana i michała z nami sie nie da żeglowac. na końcu, każdy kogo chociaż raz zmuliło w ciągu "rejsu"miał w opinii, ze chorował ciężko;)ah, no i raz wyszedłem za radka na wahte, znaczy i tak bylem na pokładzie cały czas,więc bez różnicy, radek źle sie czuł czy coś, no w każdym razie mnie opieprzyli:D w ciągu 12 dni zrobiliśmy 107 godzin w tym aż 64 pod żaglami, tacy zabawni ludzie w tej trzebieży;) 
olcia
Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Styczeń 11, 2008, 04:51:19 pm »

to mam szczescie, ze trafilam na kapitana Denisowa ;*

noone
Administrator
Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Styczeń 12, 2008, 10:08:30 am »

[...] pierwsze wypłynięcie, nie powiedzieli nam wcześniej który fał jest do czego, ktoś sie zapytał to go opieprzyli za to, że nie wie. [...]

hehe mnie też pierwszy oficer opieprzył za to, że umiem zrefować grota Język

refka
Administrator
Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Styczeń 12, 2008, 10:42:26 am »

ja to w sumie myśle, ze pierwszy miał racje:D
olcia
Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Styczeń 12, 2008, 09:33:59 pm »

tak Piotruniu, Ty zawsze masz racje :*

hubmark
Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Luty 09, 2008, 07:17:23 pm »

Witam ponownie, ponieważ założyłem ten temat czuję się zobowiązany do udzielenia kilku informacji. Po przyjeździe do Polski, wysłałem reklamację do Academi Nautica z prośbą o zwrot pieniędzy, jest to standartowe postępowanie w przypadku biur podróży, a AN takim jest, gdyż ma wykupioną licencję turystyczną. Biuro w takim przypadku ma miesiąc na odpowiedz jeśli tego nie uczyni znaczy to, że akceptuje moje stanowisko. Stąd byłem pewien, że taką odpowiedz otrzymam.

Po odebraniu pisma udałem się do federacji konsumentów po poradę prawną w tej sprawie.

Postaram się w skrócie opisać najważniejsze fakty wynikające z tych zdarzeń unikając wycieczek osobistych.

AN potwierdza fakt zaokrętowania nas w trójkę w kajucie.

Jednak pisze, że informowała nas o tej sytuacji na spotkaniu przed rejsem.

Informacja według mnie była następująca, pan Chocholak powiedział, że na jego rejsach nie śpi się w mesie więc będą trzy osoby w kajucie, ale podział nastąpi na miejscu. Były dwa jachty i 19 osób.

Spotkanie nastąpiło na tydzień przed rejsem czyli pod koniec grudnia, pierwszą zaliczkę wpłaciłem we wrześniu. Pytałem wtedy o plany jachtów, ale nie było jeszcze wiadomo czym będziemy płynąć, zresztą na spotkaniu dowiedzieliśmy się, że jachty się zmieniły.

Dalej pan Ch. stwierdza, że gdy doszło do problemu, jako kapitan próbował nam pomóc i rozwiązać sytuacje, zamieniając się na kabiny z oficerami AN. Twierdzi, że pierwotnie oficerowie AN także para mieli spać w trójkę, ale szczególnie dla nas zrobił wyjątek i dał na najobszerniejszą kabinę na rufie.

Moim zdaniem propozycja taka nie padła, bo trudno takową złożyć w bardzo nerwowej atmosferze pełnej krzyków i epitetów, ja bynajmniej takiej nie pamiętam.( pewnie bym na nią przystał)

Pan Chocholak stwierdza, że jacht jest zarejestrowany w Hiszpanii na 12 osób w najwyżej klasie oceanicznej "A", więc mógł tyle osób zabrać.

Trudno mi się odnieść do tego sformułowania, nie znam przepisów o klasyfikacji jachtów szczególnie w Hiszpanii, ale moim zdaniem kajuty rufowe nie był przewidziane na trzy osoby dorosłe, może co najwyżej na rodzinę z dzieckiem stąd te dwie dodatkowe osoby coś jak 10+2, ale jak to udowodnić? W mesie było miejsce najwyżej na jedną osobę.

Jak widzicie sytuacja wygląda następująco, słowa pana Ch. przeciwko moim, więc w sądzie decydujący będą świadkowie, tak przynajmniej wynika z rozmowy z prawniczką z federacji. Niestety pierwszy oficer i drugi oraz osoba która była z nami w kajucie to znajomi pana Chocholaka, i głównie oni uczestniczyli w "rozmowach" reszty nie zdążyłem poznać spędziłem tam tylko nerwową noc. Jedyną możliwością jest udowodnienie, że jacht nie był przeznaczony na 12 osób dorosłych. Przypominam, jacht Bavaria 49.

Dziękuje za cierpliwość i wszelką pomoc.
Hubert.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2005, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.055 sekund z 18 zapytaniami.